Vevlåda - Tillverkning och tillämpning

Att tillverka en vevlåda är jätteenkelt och med lite tålamod så kommer man på ett billigt vis att kunna tillverka massor med ringar. Jag räknade lite på det och kom fram till att i fallet med galvade stålringar med en innerdiameter på 12mm och en tjocklek på 2mm kommer jag ner till ett styck pris på ca 2 öre när jag tillverkar dem själv. Om man skulle köpa motsvarande ligger styckpriset (det billigaste jag sett när jag letat på nätet) på 7 öre. Nu är detta futtiga pengar kan man tycka men när man gör en brynja på ca 20.000 ringar så rör det sig om en prisskillnad på hela 1000 kr. Då kommer även känslan av att man gjort allt själv att inkluderas i det billigare priset. Kan det bli bättre?

Designen på vevlådan är enkel men jag har sett några olika. Personligen valde jag att göra en lite kortare låda med bara en bottenplatta. Om man vill kan man göra en med bottenplatta och en täckt sida för att öka på stabiliteten.

Till själva vevarmen valde jag att använda ett kromat kopparrör eftersom det är lätt att böja till ett vevhandtag men ändå är starkt nog att utan problem hålla för att veva upp ringarna på. Jag rekomenderar inte att man använder sig av någon form av rundstav då metallen som man gör ringarna av sakta äter sig in i den och snart har man en helt annan diameter på sina ringar än man från början tänkte sig. För att köra olika storlekar på ringar så gör man helt enkelt olika stora vevar (vevarmens ytterdiameter blir dina ringars innerdiameter) och gör således bara nya hål i vevlådan för varje ny vevarm du har behov för.

Nästa sak man bör tänka på när man väl börjat rulla upp ringarna på veven är att man ska kunna ta av ringarna. Du måste kunna klippa av tråden vid fästpunkten (hålet i vevarmen) för att kunna dra av den fjäder du skapat.

För klippningen av fjädern till lösa ringar kan man använda sig av olika verktyg. Har du tillgång till en dremel med en kapdisk så är det jättebra. Kör du istället med bågfil så får du nästan samma snitt i ringen. Personligen kör jag med en virekapare. Ringen som syns här ovan är avbiten med en viretång.


Tillbaka